Het schoonmaken van je jaloezieën kan soms een ontmoedigende taak lijken, maar met de juiste aanpak en wat regelmatig onderhoud kun je je jaloezieën gemakkelijk in topconditie houden. In deze blogpost zullen we je stap voor stap begeleiden bij het schoonmaken van verschillende soorten jaloezieën, zodat je ramen er weer stralend uitzien.

Stap 1: Verzamel benodigdheden

Voordat je begint met het schoonmaken van je jaloezieën, is het handig om alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Wat je nodig hebt, hangt af van het type jaloezieën dat je hebt, maar hier zijn enkele veelvoorkomende items die je zou kunnen gebruiken:

 • Stofdoeken of microvezeldoeken
 • Een stofzuiger met een borstelopzetstuk
 • Een emmer met warm water en een mild reinigingsmiddel
 • Een spons
 • Een zachte borstel
 • Een föhn (optioneel)
 • Een ladder of trap (indien nodig)

Stap 2: Stof verwijderen

De eerste stap bij het schoonmaken van je jaloezieën is het verwijderen van stof en vuil. Dit kun je op verschillende manieren doen, afhankelijk van het type jaloezieën:

 • Houten jaloezieën: Gebruik een stofdoek of een zachte borstel om voorzichtig stof en vuil van de jaloezieën te verwijderen. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat het stof naar beneden valt.
 • Aluminium of vinyl jaloezieën: Je kunt een stofzuiger met een borstelopzetstuk gebruiken om het stof van de jaloezieën te zuigen. Zorg ervoor dat je zowel de voorkant als de achterkant van de lamellen schoonmaakt.
 • Stoffen jaloezieën: Deze kun je voorzichtig afstoffen met een stofdoek of met de zachte borstel van de stofzuiger.

Stap 3: Reinigen met water en mild reinigingsmiddel

Als je jaloezieën meer dan alleen stof hebben verzameld, is het tijd voor een grondigere reiniging. Vul een emmer met warm water en voeg een mild reinigingsmiddel toe. Dompel een spons in dit mengsel en wring hem goed uit, zodat hij vochtig is maar niet druppelt.

 • Houten jaloezieën: Vermijd te veel water, want dit kan het hout beschadigen. Veeg voorzichtig elke lamel af met de vochtige spons en droog ze onmiddellijk af met een schone doek.
 • Aluminium of vinyl jaloezieën: Deze materialen kunnen beter tegen water. Veeg de lamellen af met de vochtige spons en spoel ze indien nodig af met schoon water. Droog ze vervolgens af met een schone doek.
 • Stoffen jaloezieën: Als de stoffen jaloezieën erg vies zijn, kun je ze voorzichtig verwijderen en met de hand wassen volgens de instructies op het label. Laat ze volledig drogen voordat je ze weer ophangt.

Stap 4: Specifieke vlekken aanpakken

Als je hardnekkige vlekken hebt op je jaloezieën, zoals vetvlekken of vingerafdrukken, kun je proberen ze voorzichtig te verwijderen met een mengsel van water en milde zeep. Breng dit mengsel aan op de vlek, laat het een paar minuten intrekken en veeg het vervolgens voorzichtig weg met een spons.

Stap 5: Drogen en terugplaatsen

Laat je jaloezieën volledig drogen voordat je ze weer terugplaatst. Dit voorkomt schimmel- en schimmelgroei. Als je haast hebt, kun je een föhn op een lage warmte-instelling gebruiken om het droogproces te versnellen.

Nu je jaloezieën schoon en fris zijn, kun je weer genieten van schone ramen en een helder uitzicht naar buiten. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren om te voorkomen dat stof en vuil zich ophopen. Met de juiste zorg kunnen je jaloezieën jarenlang meegaan en je huis er stralend uit laten zien.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Make it home

De afgelopen tijd brachten we met z’n allen veel tijd door in ons eigen huis. Met behulp van onze artikelen maken we van jouw huis een echt thuis.  Heb je een vraag of ben je enthousiast geworden en wil jij graag de mogelijkheden bespreken voor een samenwerking? Stuur ons dan nu een berichtje. redactie@makeithome.nl

Laatste berichten

Hoe moet ik mijn jaloezieën schoonmaken?

Uitgelicht

Welke eettafel weerspiegelt het beste jouw persoonlijke stijl? Facebook Twitter Youtube Envelope Instagram Pinterest