Bij het inrichten van een kleine kamer heb je te maken met een aantal beperkingen maar dat wil niet zeggen dat je de kamer niet gezellig en sfeervol kan inrichten! Het is wel handig om een aantal dingen in de gaten te houden, hier volgen 10 tips voor het inrichten van een kleine kamer.

Tip 1; rustige kleuren

Vul je woonkamer liever niet met allerlei verschillende soorten en kleuren accessoires. Kies in een kleine kamer voor bijvoorbeeld transparante vazen, deze laten licht door waardoor er een ruimtelijk effect gecreëerd wordt.  Vind je accessoires te leuk om weg te laten? Zorg dan in ieder geval dat de kleuren op elkaar afgestemd zijn. Accessoires in warme kleuren staan mooi bij koele wanden en vloeren. Ook een abstract schilderij met grote kleurvlakken of een illustratie, is een prima decoratie voor een kleine kamer. 

Tip 2; creatief met je trap

Heb je loze ruimte onder je trap? Of nog gekker: ín je trap? Het vereist misschien een hoop vakmanschap om dit klusje te klaren, maar ruimte bespaar je absoluut. Heb je een ‘hangende trap’? Dan is het iets makkelijker om bijvoorbeeld boekenplanken onder je trap te bevestigen.

Tip 3; zorg voor opbergmogelijkheden

Heb je weinig ruimte, kies dan voor meubels waar je veel in kwijt kunt. Pimp bijvoorbeeld je standaard opbergkast door er een spiegel, prikbord én boekenkast van te maken. Een andere manier om de je kamer groter te laten lijken, is door te gaan stapelen. Verzamel je opbergdozen, kratjes en alle andere oude (nacht)kastjes of lades en leef je uit!

Tip 4; houd de vloer vrij

En hoe zit het met meest gebruikte deel van je huis: de zithoek? Het je te maken met een kleine kamer dan kun je bij het aanschaffen van een bank drukke patronen en zware stoffen beter vermijden. Kies bij voorkeur een bank met pootjes, zodat je de vloer zoveel mogelijk vrij houdt. Ook een hoekbank is helaas geen aanrader wanneer je woonkamer wat kleiner is. Ga liever voor een lange bank met één of twee poefs of stoelen erbij. In een rechthoekige kamer kun je je bank het beste tegen de kortste muur zetten, zo lijkt de bank groter.

10 tips voor het inrichten van een kleine kamer

Tip 5: poefjes en stoelen

Heb je gekozen voor één bank? Dan is er alle ruimte (letterlijk en figuurlijk) om poefjes en stoelen te scoren! Poefjes zijn namelijk ideaal voor kleine ruimtes! Heb je visite? Dan dient deze als extra zitplaats. Maar met een leuk dienblad erop, dient het poefje ook als bijzettafeltje. Kies je voor wat extra stoelen? Zorg dan dat deze stoelen geen brede armleuningen hebben en dat de aandacht voornamelijk op de bank gevestigd is.

Tip 6; spiegels

De spiegel is (op een goede dag) onze beste vriend, dus waarom hangen we er niet wat meer van op? Daarnaast reflecteren spiegels het licht dat van buiten komt, waardoor de ruimte open wordt. Zorg dat je de spiegel(s) zo ophangt, dat je tuin erin weerspiegeld wordt. Ook leuk: meerdere kleine spiegeltjes naast elkaar, of één grote spiegel in de hal.

Tip 7; multifunctionele tafels

Een tafel kan soms een behoorlijke sta in de weg zijn. Grote hoge tafels zijn vaak erg massaal, kies daarom voor een wat kleiner tafeltje. Om nog meer ruimte te creëren zou je behalve voor klein ook kunnen kiezen voor multifunctioneel, zoals je ziet op de foto. Op deze manier kun je één meubelstuk voor meerdere dingen gebruiken. Hierdoor is het niet alleen een tafel maar kun je er ook nog van allerlei dingen in opbergen.  

Tip 8; op wielen

Meubels op wieltjes, hartstikke handig! Als het in de weg staat rol je het zo even aan de kant. En dit kan van alles zijn, want behalve bijzettafeltjes zijn er ook tafels, stoelen, poefs en kasten op wielen. Binnen no time heb je de kamer verbouwd voor als er plotseling veel mensen in je huis moeten voor bijvoorbeeld een feestje. 

Tip 9; verborgen schatten

Niet alleen in tafels kun je van alles kwijt, zoals je ziet heeft zèlfs een stoel opbergmogelijkheden. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, met heel veel meubelstukken kun je ruimte vormen. Denk bijvoorbeeld aan lades onder het bed, een afdruiprek en keukenkasje in één of een poef waar je van alles in kunt stoppen. 

10 tips voor het inrichten van een kleine kamer

Tip 10: werk met 1 eyecatcher

Het is niet de bedoeling om alléén maar kleine meubels en accessoires in je kamer te zetten. Zorg er juist voor dat je één grote eyecatcher hebt, dit laat een ruimte groter lijken. Denk hierbij aan een grote lamp of plant, zoals je ziet op de foto. 

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Make it home

De afgelopen tijd brachten we met z’n allen veel tijd door in ons eigen huis. Met behulp van onze artikelen maken we van jouw huis een echt thuis.  Heb je een vraag of ben je enthousiast geworden en wil jij graag de mogelijkheden bespreken voor een samenwerking? Stuur ons dan nu een berichtje. redactie@makeithome.nl

Laatste berichten

Hoe moet ik mijn jaloezieën schoonmaken?

Uitgelicht

Welke eettafel weerspiegelt het beste jouw persoonlijke stijl? Facebook Twitter Youtube Envelope Instagram Pinterest