Waar vroeger iedereen een eigen kantoor had in het bedrijfspand, werken we tegenwoordig veelal in een kantoortuin. Ieder kantoorpand is uniek en ieder bedrijf heeft andere behoeften. Zo heeft een marketingbureau baat bij werkplekken met computers en ruimtes voor inspiratie en brainstormsessies en heeft een callcenter behoefte aan rustige werkplekken en ruimtes waar men tot rust kan komen. In dit artikel geven we tips hoe je een kantoor zodanig in kunt richten dat deze voldoet aan verschillende behoeften én past bij het plaatje anno 2024.

Een rustige werkplek voor iedereen

Sinds het thuiswerken is geïntroduceerd, is de discussie steeds meer op gang gekomen of mensen wel baat hebben bij werken op kantoor. De realiteit is dat iedereen andere behoeften heeft wat betreft werkplek. Waar de één graag roering om zich heen heeft, wil de ander complete stilte. Hoe voldoe je daar als werkgever aan op kantoor? 

Vraag je ten eerste af of de kantoortuin de productiviteit bevordert. Het voordeel van een dergelijke werkplek is dat je collega’s dicht in de buurt zitten. Zo kun je tussendoor even rusten door een praatje te maken of snel je vraag te stellen. Het nadeel is dat werknemers snel afgeleid raken. Wanneer twee collega’s met elkaar in gesprek zijn en een derde aan de telefoon is, kan het al snel lastig zijn om je concentratie op peil te houden. Daarom is het slim om een stilteruimte te creëren voor werknemers die liever niet in een rumoerige kantoortuin werken, een vergaderruimte te hebben waar telefoontjes gepleegd kunnen worden, en om eventueel isolerende schermen tussen werkplekken te zetten. Zo kan iedereen lekker werken!

Ontvangst van nieuwe gezichten en klanten

Heb je een kantoorpand, dan heb je een ruimte nodig waar je sollicitanten en klanten kunt ontvangen. Vaak wordt dit gedaan in de vergaderruimte – het hart van het pand. Hoe richt je een dergelijke kamer zodanig in dat mensen direct zien waar je voor staat als bedrijf? Je wilt mensen graag binden aan je bedrijf, of het nu gaat om een potentiële nieuwe werknemer of klant. Houd de kamer daarom rustig als het om kleur gaat: kies voor een warme kleur, dat straalt vriendelijkheid uit. Zo voelt een nieuwe klant of werknemer zich al snel welkom. Je kunt ook werken met je bedrijfskleuren binnen deze ruimte, zo creëer je herkenning en verbinding. 

Verder is het slim om één blikvanger te hebben in de ruimte. Wat leent zich hier beter voor dan de tafel waar je met het hele team aan zit tijdens vergaderingen en waaraan je nieuwe werknemers en klanten ontvangt? Kies bijvoorbeeld voor een boomstamtafel. Het voordeel van boomstam tafels, is dat deze vaak groot zijn en gemaakt zijn van massief hardhout. Deze houtsoort straalt een natuurlijke rust uit, doordat de nerven wisselen van patroon en kleuren met elkaar afgewisseld worden – zoals de ringen van een boomstam. Deze tafels kun je vaak geheel op maat laten maken, zodat deze precies bij je bedrijf passen en een unieke uitstraling met zich meebrengen. Zo heb je direct iets om over te kletsen!

Oog voor gezondheid

Als we het hebben over een rustige werkplek, dan spelen kleuren hier een grote rol bij. Wit zorgt voor openheid en een sobere uitstraling. Ook het doorlaten van natuurlijk licht is van belang om de concentratie van werknemers te bevorderen. Bovendien is natuurlijk licht een stuk gezonder dan een donkere ruimte met TL-licht. Kies daarom voor daglichtlampen in plaats van TL-balken. Plaats planten op bureaus die goed zijn voor de luchtvochtigheid, zoals Aloë Vera en zorg voor ergonomische werkplekken, zoals hoog-sta-bureaus en werkplekken die goed afgestemd zijn op de werknemer. Laat het idee van flexplekken dus los om vervelende nek- en rugklachten te voorkomen.

Zoals je ziet, komt er meer bij kijken dan je denkt als het gaat om een goede inrichting van het kantoor. Het moet vriendelijk zijn, mensen binden aan je bedrijf, functioneel zijn én de gezondheid van werknemers bevorderen. Pas deze tips toe en je hebt al een goed begin gemaakt.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Make it home

De afgelopen tijd brachten we met z’n allen veel tijd door in ons eigen huis. Met behulp van onze artikelen maken we van jouw huis een echt thuis.  Heb je een vraag of ben je enthousiast geworden en wil jij graag de mogelijkheden bespreken voor een samenwerking? Stuur ons dan nu een berichtje. redactie@makeithome.nl

Laatste berichten

Hoe moet ik mijn jaloezieën schoonmaken?

Uitgelicht

Welke eettafel weerspiegelt het beste jouw persoonlijke stijl? Facebook Twitter Youtube Envelope Instagram Pinterest