Interieurtrends komen voort uit trends die zich op breed maatschappelijk niveau afspelen. De kijk op de wereld is bepalend voor de manier waarop we ons interieur inrichten en dat zorgt voor de bijbehorende interieurtrends.  

Aan de hand van (maatschappelijke) trends worden (interieur) stijlen ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan een periode van slechte economie; mensen zijn dan somber, ingetogen, voorzichtig en spaarzaam. Dat resulteert in een trend waarbij er eenvoudig vormgeving, rustige kleuren en strakke lijnen gebruikt worden. Door deze trend ontstaat er op het gebied van interieur een stijl die je minimalistisch kan noemen.

Aan het eind van zo’n periode ontstaat er een tegenhanger. Deze zorgt voor een trend waarbij men juist uitbundige, vrolijke en kleurrijke ontwerpen laat zien. Hierdoor ontstaat op het gebied van interieur een trend met veel kleur, bloemen dessins en overdaad aan accessoires.

Interieurtrends: Groen en ecologisch

We worden ons steeds bewuster van de wereld om ons heen en de invloed die we daar zelf op hebben. We beseffen ons dat natuurlijke grondstoffen op raken en de kwaliteit van onze leefomgeving afhangt van de manier waarop we er zelf mee omgaan. De trend die daaruit voort komt is dat we duurzaamheid in producten en relaties zoeken, waardoor men op het gebied van interieur terug grijpt naar natuurlijke materialen zoals hout, kurk, vilt en zink. In deze trend gaat de voorkeur uit naar producten die gerecycled zijn of kunnen worden. Maar denk ook aan tweedehands producten van een kringloop winkel of het kleine moestuintje in eigen keuken met basilicum en peterselie plantjes.

Interieurtrends: Wonen en werken

Een maatschappelijke trend waar ons interieur direct invloed van ondervindt is het feit dat we steeds flexibeler zijn op het gebied van communiceren en werken. De laptop, ipad, (mobile) telefoon zorgen ervoor dat we niet meer van 9 tot 5 hoeven te werken vanaf een vaste werkplek. De trend is dan ook om werken en wonen te combineren en daar je interieur zo op aan te passen dat beide vloeiend in elkaar over lopen. Denk daarbij aan een woonkeuken met grote eettafel die overdag fungeert als werkplek en ‘s avonds plaats maakt voor het hele gezin om te dineren.

Interieurtrends

Interieurtrends: Eigen identiteit 

Meedoen met de massa en je identificeren met grote groepen mensen is veilig maar niet meer van nu. De trend is dat mensen zich willen onderscheiden van de massa en hun eigen persoonlijkheid willen tonen. Wie ben ik, wat wil ik en hoe laat ik dat zien. Vooral die laatste vraag is duidelijk tot uiting te brengen door middel van je interieur. Maak een statement met je interieur. Dit doe je door kleuren te kiezen die bij je passen, door een schilderij of kunstwerk in je kamer te zetten die je persoonlijkheid weerspiegelt en door meubels te kiezen die bij jouw levensstijl passen.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Make it home

De afgelopen tijd brachten we met z’n allen veel tijd door in ons eigen huis. Met behulp van onze artikelen maken we van jouw huis een echt thuis.  Heb je een vraag of ben je enthousiast geworden en wil jij graag de mogelijkheden bespreken voor een samenwerking? Stuur ons dan nu een berichtje. redactie@makeithome.nl

Laatste berichten

Hoe moet ik mijn jaloezieën schoonmaken?

Uitgelicht

Welke eettafel weerspiegelt het beste jouw persoonlijke stijl? Facebook Twitter Youtube Envelope Instagram Pinterest